You are currently viewing 【住hall】物理與心理上嘅住hall準備

【住hall】物理與心理上嘅住hall準備

  • Post author:
  • Post category:學校簡介
  • Post published:2018-09-05
  • Post last modified:2018-09-05

由於大學宿位嘅競爭好激烈,好多人都住唔到4年hall,甚至有人會用上莊、買宿位等各種途徑黎幫自己r宿位。如果今年有機會體驗hall life,最好做足以下準備啦。Tutor Circle尋補今日同大家講下住hall既注意事項,希望大家都可以有一個平平安安既宿舍生活,識返個好roommate同你渡過4年。

 


1.自己執份checklist

住hall黎講唔同人有唔同需要,好似想煮野食就要買碗碟洗潔精;想有嘢玩就自己帶定ps4、board game等;想返hall嘅時候香啲就買香薰。但有啲野例如洗衣粉、沐浴露就係必需嘅。最好就分清楚咩可以由屋企帶番黎,有咩到埗之後先買都得。
住hall 1

2.任何嘢都擺反房

住hall常見嘅罪行就係順手牽羊,common area嘅雪櫃就絕對係受難地點。如果有人行過咁「唔小心」拎錯你啲野,其實唔報警就好難捉到嘅。所以係hall要顧好財物安全
住hall 2



3.要比平時更有禮貌

住hall,自然可以擴闊到社交圈子。但對住啲初相識嘅朋友,千祈唔好因為環境太輕鬆而唔記得門面功夫,多一分禮貌,少一分摩擦。係hall嘅花生可以一傳十,十傳百。一次失言可以令你個底花哂。
住hall 3


Copyright © 2022 Tutor Circle 尋補. All rights reserved. 此文章未經許可,不得轉載。
Copyright © 2022 Tutor Circle 尋補. All rights reserved. 此文章未經許可,不得轉載。

4.唔好收埋自己

住hall係獨立生活,想識人就自然唔可以摺埋一二邊。假如你收埋自己嘅話,就算人地想識你都好難。新入hall最好就出入果陣多啲打招呼、同人吹水,比個正面印象人地先。
住hall 4

5.是非多

當一班朋友係hall住嘅時候,交流多又玩得多,但出現摩擦嘅機會亦都會大咗,同埋是非嘅傳播速度亦都會比光速快。所以要做好心理準備係hall會聽到好多你未必想聽嘅野,不過最緊要就避免成為是非嘅主角啦。
住hall 5
 
【延伸閱讀】大學五件事 – 係咪要做齊先叫讀過U?
【延伸閱讀】芬蘭exchange – 入到大學,最想做的不是大學五件事而係
 
此文章純屬 Blogger 個人分享,並不代表本網誌立場。
 

想追返學校進度?Tutor Circle尋補有超過10,000個三大導師,即日幫你搵一個合適既導師!

想搵 一個合適既私補老師

DSE讀得咁辛苦,想活用知識黎賺下外快?

想搵 好多好多私補學生

緊貼尋補 BlogFacebook  Instagram,尋補?Tutor Circle

 
Z世代 修辭手法 Ocamp
英文補習 上莊 中文補習 議論文
slp smaple 補習網 數學補習
大學五件事 綜合格式

 


*此文章由 Blogger個人/編輯團隊 分享並僅供參考,意見及內容並不代表本網誌立場,Tutor Cricle 尋補 對信息或內容所招至的損失或損害,不會承擔任何責任。


尋補?Tutor Circle!

其他人還看了……

中學排名  呈分試  升中面試  英文補習
大學收分  Jupas  副學士  DSE筆記
大學五件事  私補價錢  Ocamp  暑期工
生日好去處  IQ題  任坐Cafe

留言